Het opstellen van een testament vormt een essentieel onderdeel in successieplanning. Het stelt je in staat om meer controle uit te oefenen op je nalatenschap. Door je wensen juridisch vast te leggen, weet je dat ze ook zullen nageleefd worden. Dit geeft jou en je erfgenamen gemoedsrust en zekerheid.
Een testament opstellen kan om verschillende redenen een meerwaarde zijn.
Zonder testament bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn en hoe jouw bezittingen tussen hen verdeeld worden.
In welke situatie je jou ook bevindt: een testament biedt voordelen aan vrijwel iedereen.
Je kan je erfenis vastleggen in een testament bij de notaris, maar dat moet niet. Je kan het met andere woorden ook zelf opstellen. Wanneer je dit zelf doet, zonder langs te gaan bij een notaris, zijn er wel vormvereisten waarmee je rekening moet houden. Een testament dat niet voldoet aan de vereisten is niet rechtsgeldig en kan dus niet uitgevoerd worden.
In de regel geldt dat alle 3 soorten testamenten duidelijk en ondubbelzinnig moeten worden opgesteld.
Ga aan de slagEen testament is een schriftelijk document waarin een notaris of erflater (de persoon die overlijdt en iets nalaat) vastlegt waar het vermogen van de overledene naartoe gaat.
De erflater kan het testament op elk ogenblik herroepen, aanvullen en herschrijven. Het testament treedt pas in werking van zodra de persoon in kwestie overlijdt. Op dat moment kan er niets meer veranderd worden aan de inhoud van het document.
De langstlevende wettelijke echtgenoot en kinderen van de overledene. Deze personen bezitten een zogenaamd voorbehouden of reservatair erfdeel, waardoor ze altijd recht hebben op een deel van de erfenis.
Als reservataire erfgenaam kan je je tegen de uitvoering van het testament verzetten, maar je bent niet verplicht om dat te doen.
In een testament leg je vast waar je vermogen naartoe gaat als je er later niet meer bent.
In een laatste wilsbeschikking bepaal je waar je stoffelijk overschot later naartoe gaat en hoe je uitvaart er moet uitzien. Je bezorgt dit document ook best aan de burgerlijke stand van je gemeente. Bij DELA kan iedereen een laatste wilsbeschikking opmaken. Bovendien kunnen klanten hun polis automatisch koppelen aan dit document.