Menu
Zoek
Contact
Maak een simulatie voor een DELA Uitvaartzorgplan op maat
Bereken mijn premie

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een schriftelijke verklaring van wat je (niet meer) wilt aan behandelingen en extra zorg als je niet meer in staat zou zijn om jouw wil te uiten. Wanneer je dus wilsonbekwaam bent.

De vijf soorten wilsverklaringen

DELA foto

Jouw wilsbeschikking opstellen?


Een afscheidsceremonie op maat van jouw ideeën of wensen? Je kan dit nu al vrijblijvend plannen, zonder tussenkomst van een notaris. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw uitvaartwensen vastleggen in een digitale wilsbeschikking en online bewaren. Op die manier wordt jouw ceremonie een mooie weerspiegeling van jouw leven. Een fijne herinnering voor alle nabestaanden.

Leg jouw uitvaartwensen vast

Negatieve wilsverklaring: dit wil ik niet

In een negatieve wilsverklaring kun je vastleggen welke onderzoeken of behandelingen je niet meer wenst wanneer je het zelf niet meer kan vragen door zgn. wilsonbekwaamheid: bij coma, dementie, verwardheid, hersentumor, ... Het kan ook gaan om het weigeren van kunstmatig toedienen van voeding en vocht, reanimatie, kunstmatige beademing, antibiotica, CT-scan, NMR-onderzoek, ...

Meer weten over de negatieve wilsverklaring

Wilsverklaring euthanasie

In een wilsverklaring euthanasie kan je jouw wil over jouw levenseinde kenbaar maken voor het geval Je zelf niet meer in staat bent om jouw wil uit te drukken, bijvoorbeeld door een coma. In deze wilsverklaring kan een wilsbekwame patiënt (die in staat is om zijn wil te uiten) expliciet verzoeken om euthanasie toe te passen wanneer hij fysisch of psychisch ondraaglijk lijdt en zich daardoor in een uitzichtloze situatie bevindt. Je kan jouw wilsverklaring euthanasie ook op elk moment intrekken of aanpassen.

Lees meer over euthanasie

Wilsverklaring lichaam schenken aan de wetenschap

Wanneer je jouw lichaam aan de wetenschap afstaat, wordt het gebruikt door studenten geneeskunde maar ook om nieuwe chirurgische ingrepen op te oefenen. Afstand doen van jouw lichaam moet je uiteraard tijdens jouw leven al laten registreren.

Meer weten over lichaamsschenking

Wilsverklaring orgaandonatie

Wanneer je sterft, kan je andere mensenlevens redden met jouw organen. Elke Belg is in principe een orgaandonor, tenzij je expliciet verzet aantekent.

Lees meer over orgaandonatie

Wat kost een uitvaart volgens jouw wensen?

Je kan nu al vrijblijvend de kosten van jouw afscheid berekenen met onze gebruiksvriendelijke uitvaartkostencalculator. Zo krijg je een indicatie van de kosten voor een uitvaart of crematie op maat. Dan kan je voor dit bedrag een DELA Uitvaartzorgplan afsluiten. Een mooi gebaar naar jouw naasten omdat zij na jouw overlijden niet met financiële en administratieve zorgen te maken hebben.

Bereken jouw uitvaartkosten